Špilja Biserujka, otok KrkRadno vrijemeUlazniceInfo telefon Akvarij Baška
1 2 3 4 5 6

Špilja Biserujka

Rudine, otok Krk, Hrvatska

Špilja Biserujka nalazi se 300 m sjever-sjeverozapadno od naselja Rudine u općini Dobrinj na otoku Krku. Špilja je uređena za posjet turista i odlikuje se bogatstvom špiljskih ukrasa – kalcitnih siga, osobito stupova i stalaktita. Po speleološkoj klasifikaciji jednostavna je špilja s jamskim ulazom i lagano nagnutim špiljskim kanalom. Sastoji se od nekoliko podzemnih prostora: Ulazni dio, Balkon, Okno, Velika dvorana, Sjeverni kanal, Dvorana s mostovima i Cimpresna dvorana.

Biserujka - "Cimpresna dvorana"

Biserujka
"Cimpresna dvorana"
Biserujka - "Dvorana mostova"

Biserujka
"Dvorana mostova"
Biserujka - "Velika dvorana"

Biserujka
"Velika dvorana"

 

 

 

Špilja Biserujka, poznata je i kao Vitezićeva špilja. Najniža točka špilje izmjerena je na -13 metara, a dno špilje se nalazi svega na 30 metara iznad razine mora. Špilja se proteže relativno plitko ispod površine i njen nadsloj nigdje ne prelazi 6 do 8 metara. U špilji su nađeni ostaci kostiju špiljskog medvjeda (Ursus spelaeus).

U dubljem dijelu špilje varijacije mikroklimatskih parametara su neznatne, temperatura tla i zraka iznosi oko 15,0 ºC uz relativnu vlagu zraka od oko 95 %, što boravak u špilji čini ugodnim.

Endemičnost živog svijeta špilje vrlo je izražena. U špilji živi šest stenoendemičnih vrsta (uski endemi kvarnerskog prostora!). Tri vrste beskralješnjaka opisane su iz špilje Biserujke, čime je ona postala tipsko nalazište („locus typicus“). Godine 2009. pronađena je u Biserujki nepoznata vrsta lažištipavca roda Roncus. Zbog toga je špilja uvrštena u Nacionalnu ekološku mrežu  koja za ciljeve očuvanja ima endemične svojte i stanišne tipove – „krške špilje i jame“.

Biserujka - Plan špilje"

Ulaznice

Individualni posjetitelji

- djeca do 5. godina = gratis
- djeca od 5. do 12. godina = 4,00 Euro
- Odrasli = 6,00 Euro

Pregled kompletnog cjenika

Radno vrijeme

Radno vrijeme špilje

IV, X = 10h - 15h
V, VI = 09h - 17h
VII - VIII = 09h - 18h
IX = 10h - 17h

Info telefon

0-24 informacije

Za sve informacije o ulaznicama, radnom vremenu, najavi grupnog dolaska,... nazovite nas na:

+385/98/211-630