Špilja Biserujka, otok KrkRadno vrijemeUlazniceInfo telefon Akvarij Baška
1 2 3 4 5 6

Poučna staza

Upoznajte krajobraz špilje

Iako je krajobraz u okolici špilje Biserujke pretežno pust i kamenit te je na prvi pogled nezanimljiv, odlikuje se nekim osobitostima zbog kojih ga je vrijedno detaljnije upoznati. Stoga su špilja Biserujka i uvala Slivanjska povezane poučnom pješačkom stazom na kojoj se o zanimljivijim detaljima krajobraza svaki posjetilac može upoznati uz pomoć pet poučnih ploča. Obilazak staze traje oko 30 minuta laganog hoda.

 

 

 

 

 

Krajobraz uz poučnu stazu možemo podijeliti i doživjeti u nekoliko razina i osobitih mikrocjelina:

- suhozidima ograđeni kulturni krajobraz uz naselje Rudine;

- prostrani, burom šibani krajobraz kamenitih škrapara-pašnjaka koji se prostire od špilje Biserujke do uvale Slivanjska (pri tome su škrapari uz sjeverozapadni krak staze jače obrasli grmovima bodljikave šmrike, a uz jugozapadni krak gotovo su potpuno ogoljeni);

- krajobraz uvale Slivanjska s terasicom plodnog tla, romantičnom razvalinom nedovršenog kamenog ugostiteljskog objekta, lučicom – povijesnim pristaništem naselja Rudine, te slikovitim pješčanim žalom i školjićem;

- najzad, treba istaknuti i zasebnu razinu podzemnog krajobraza krške ljepotice – špilje Biserujke, jedne od najposjećenijih turističkih špilja u Hrvatskoj.

- Sve to i još niz drugih zanimljivosti možete doživjeti krećući se poučnom stazom.

Špilja Biserijka

Rurine, otok Krk, Hrvatska

Špilja Biserujka nalazi se 300 m sjever- sjeverozapadno od naselja Rudine u općini Dobrinj na otoku Krku. Špilja je uređena za posjet turista i odlikuje se bogatstvom špiljskih ukrasa – kalcitnih siga, osobito stupova i stalaktita. Po speleološkoj klasifikaciji jednostavna je špilja s jamskim ulazom i lagano nagnutim špiljskim kanalom. Sastoji se od nekoliko podzemnih prostora: Ulazni dio, Balkon, Okno, Velika dvorana, Sjeverni kanal, Dvorana s mostovima i Cimpresna dvorana.

Saznaj više o špilji!